Ne vždy v souvislosti s dřevostavbami slyšíme o jejich výhodách a přednostech. Častokrát se od řemeslníků, sousedů, známých a přátel setkáte s vlastnostmi dřevostaveb, o kterých nevíte, zda jim věřit či nikoliv. A proto jsme si pro vás připravili článek na téma životnost dřevostavby. Dnes vyvrátíme mýty o dřevostavbách.

Uvažujete o stavbě dřevostavby? Pochlubili jste se se svou myšlenkou ve svém okolí? A vaše okolí vám odpovědělo: „Jsi blázen? Za pár let to budeš muset zbourat. To není dům na bydlení. Nebojíš se, že shoří?“ Podobné odpovědi asi zažil každý. S dřevostavbami je spojená celá řada mýtů pramenících z neznalosti, nebo z odkazu ke starým roubenkám, srubům a dřevěným chatám. V dnešní době se používají nejmodernější postupy a materiály. Díky nim je životnost dřevostavby odhadovaná na stovky let. Pojďme se podívat na nejčastější mýty o dřevostavbách.

1) Dřevostavba má špatnou izolaci

Opak je pravdou. V dnešní době je součástí stěn řada izolačních materiálů, které fungují výborně jako tepelná, ale i zvuková izolace. Izolace jsou často navíc vyráběny z nehořlavých materiálů, což je další výhoda jejich používání. Zkombinujeme-li výběr izolace s efektivním způsobem vytápění, získáme dřevostavbu v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu.

MÝTUS VYVRÁCEN

2) Dřevostavba rychle shnije a sežerou ji červotoči

Zde se pravděpodobně jedná o mýtus související s letitými dřevěnými domy, do nichž pravděpodobně zatékalo nebo byly vystaveny zemní vlhkosti. Moderní dřevostavby jsou konstruovány a ošetřeny tak, aby byly odolné proti fyzikálním, chemickým, biologickým a povětrnostním vlivům. Použité materiály jsou dlouhodobě testovány a mají certifikáty kvality. Samotné konstrukční hranoly jsou sušeny za vysokých teplot tak, aby byly zničeny veškeré zárodky všech nežádoucích organismů. Konstrukce dřevostavby je navíc vždy odizolovaná. Vnější vlhkost je odváděná drenážemi a vnitřní vlhkost pomocí řízeného odvětrávání. Je totiž známo, že nejenom červotoč, ale i plísně a další nežádoucí organismy mají rády vlhkost, a právě díky tomu se do naší dřevostavby nikdy nepustí. Takto postavená dřevostavba vám opravdu neshnije.

MÝTUS VYVRÁCEN

3) Dřevostavba se sesype jak domeček z karet

Dřevostavby vypadají konstrukčně skutečně jinak než tradiční zděné stavby. To však neznamená, že nejsou pevné a bezpečné. Konstrukce a životnost dřevostavby je dlouhodobě zdokonalována. Celá struktura dřevostavby je mezi sebou „problokována“ a zpevněná konstrukčními deskami tak, aby jakýkoliv následný pohyb nebyl možný.

Díky tomu, že sdílíme zkušenosti z kanadského Toronta, kde sídlí naše sesterská firma, se nemusíte bát o kvalitu našich dřevostaveb. Právě v Kanadě se staví dřevostavby již po staletí a některé z těchto domů tam stojí i více než 100 let. Jejich podnebí a přírodní podmínky jsou přitom mnohdy horší nežli u nás. Tak jako všichni i oni své technologie neustále zdokonalují. A proto jsou také dřevostavby od CW Home s.r.o. schopny odolat všem rozmarům počasí.

MÝTUS VYVRÁCEN

Chápeme, že stavba nového rodinného domu s sebou přináší i poměrně složité rozhodování, jakou technologii a typ stavby realizovat. My si však stojíme jasně za tím, že dřevostavby právě od nás jsou bezpečné, že odolají nepříznivým povětrnostním podmínkám, plísním nebo červotočům. Životnost dřevostavby je tak spíše ohrožena zásahem člověka, než přírody.

Prohlédněte si krok za krokem, jak stavíme dřevostavby u nás v CW Home s.r.o. Využíváme desítkami let ověřený postup přímo z kanadského Toronta, kde sídlí naše sesterská společnost. Dbáme na spolehlivost použitých materiálů a technologických postupů. V CW Home s.r.o. nás nebaví stavět sériově domy jako na běžícím pásu, ale ke každému investorovi přistupujeme individuálně.

Budete-li potřebovat poradit a pomoci se stavbou dřevostavby, rozhodně nás kontaktujte.