Dřevostavby a nízkoenergetické dřevěné domy u nás rostou doslova jako houby po dešti. Jednak je to dáno poměrně rychlou stavbou, ale také kvůli nákladům na provoz. A právě solární ohřev vody vám může zajistit nízké ceny energií za provoz. Zaplatit jen pár tisícovek za roční vytápění se rozhodně vyplatí. V dnešním článku se podíváme na zoubek solárnímu ohřevu.

Výdaje na energie a vytápění obvykle patří mezi nejvyšší položky, které je potřeba pečlivě zvážit. Budete-li chtít ušetřit a myslet na rychlou návratnost, rozhodně dříve či později zauvažujete nad využitím solární energie. Přestože systém pro solární ohřev vody není tou nejlevnější počáteční investicí, rozhodně má příznivou návratnost, ale i další výhody. A právě na ně se dnes podíváme.

Jak solární ohřev vody funguje?

Solární ohřev vody je realizován prostřednictvím solárních kolektorů. Takovýto kolektor zachytí sluneční záření a následně jej potrubní systém odvede do výměníku, kde se následně teplo předává vodě. Teplou vodu pak můžete využít nejenom v domácnosti, ale například i pro kombinované vytápění či pro vytápění bazénu.

Hovoříme-li o solárních kolektorech, měli bychom vědět, že rozlišujeme dva základní druhy panelů. A sice atmosférické panely a vakuové kolektory. Jaký je v nich rozdíl? Atmosférické kolektory zdobí nižší cena, ale mají vyšší tepelnou ztrátu. Ovšem tuto drobnou nevýhodu nahrazují tím, že mnohem lépe odolají nástrahám námrazy a dlouhodobé sněhové pokrývce. Vakuové panely se poté pyšní efektivnější účinností v chladných zimách.

Solární soustava pro solární ohřev vody… to však nejsou pouze solární kolektory. Jde také o rozvody, čerpadla, potrubí, bezpečnostní a digitální prvky, zásobníky, expanzní nádoby, čidla. Takto rozsáhlou instalaci je třeba plánovat již při stavbě domu. Díky zkušenostem s instalací systémů pro solární ohřev vody a specializací na nízkoenergetické dřevostavby Vám pomůžeme s plánováním, přípravou a realizací těchto technologií i samotných dřevostaveb.

Solární ohřev vody a jeho výhody

Mezi hlavní výhody solárního ohřevu vody patří:

  • Významná úspora nákladů pro ohřev teplé vody (běžně se udává až 60 %)
  • Výrazné snížení energetické náročnosti budov
  • Využiti při kombinovaném vytápění dřevostavby
  • Minimální provozní náklady
  • Snížení počátečních nákladů díky dotační podpoře Zelená úsporám
  • Pohodlný celoroční provoz systému pro solární ohřev vody

Právě možnost zisku části nákladů zpět v podobě žádosti o dotaci z programu Nová zelená úsporám stojí za stále se zvyšující oblibou těchto solárních systémů. Solární ohřev vody tak využijete nejenom při stavbě dřevostavby a nízkoenergetického domu, ale i v případě, že stavíme či rekonstruujete zděný rodinný dům.

Využijte zdarma přírodní sluneční energii a šetřete tak životní prostředí.