Rekuperace vzduchu je v současné době velmi skloňovaným pojmem. Zvláště pak v souvislosti se stavbou dřevostavby v nízkoenergetickém standardu. V dnešním článku se podíváme na to, co to vlastně rekuperace je a uvedeme si trojici důvodů, proč by řízené větrání domu nemělo ve vaší dřevostavbě chybět.

Co to je rekuperace a jak funguje?

Rekuperace je způsob větrání, kdy využíváme horký a znečištěný vzduch z místností. Z koupelny, kuchyně, pokoje, toalety. Tento vzduch bychom za běžných okolností vyvětrali otevřeným oknem. V případě rekuperace je teplý vzduch odváděn pomocí vzduchotechniky do rekuperační jednotky, kde ve výměníku ohřívá čerstvý venkovní vzduch. Takto „předehřátý“ čerstvý vzduch poté proudí ventilací do vaší domácnosti. V letních měsících pak funguje rekuperace opačně, kdy nám za pomoci rovnotlakého větrání a případně i chladiče, dodává do místnosti chladný vzduch.

Právě rovnotlaké větrání je první výhodou rekuperace. Dřevostavby jsou konstruovány tak, aby se v nich dobře drželo teplo. To je samozřejmě výhodné především v zimě. Jak s teplem naložíme v létě? Jak vyvětrat rodinný dům, když venku je vzduch častokrát mnohem teplejší, než v místnosti? Záchranu hledejte v rekuperaci neboli řízeném větrání. Jak jsme si již uvedli výše, tak rekuperační jednotka obsahuje výměník. Tato jednotka, pracující s chladným nočním vzduchem, rozvede do místností čerstvý chladný vzduch, přičemž horký vydýchaný vzduch odvede z místnosti pryč.

Efektivní způsob vytápění domácnosti

Zůstaňme ještě chvíli u tepla, neboť to je jeden z hlavních důvodů, proč si majitelé domů pořizují rekuperaci. Rekuperace vzduchu totiž představuje výhodnou alternativu k tradičnímu vytápění vašich domovů. V tradičních rodinných domech dochází k únikům tepla a tepelným ztrátám skrz neustálé větrání nebo netěsnosti v domech. Dřevostavby s rekuperací, které efektivně udržují teplo domova, nemusejí tak často větrat, jako běžné domácnosti. Opět za to může rekuperační jednotka s výměníkem vzduchu. Moderní rekuperační jednotky v sobě mají zabudovány například protiproudový výměník a klapkový systém, tedy komponenty navracející zpět do domácností (kromě teplého čerstvého vzduchu) taktéž přirozenou vlhkost. Tyto jednotky jsou tak plně schopné nahradit běžné větrání.

V neposlední řadě bychom měli zmínit to, že řízené větrání nám pomáhá v domácnostech udržet správnou vlhkost vzduchu. To zabrání vzniku nebezpečných plísní.

U nás v CW Home s.r.o. vřele doporučujeme pořízení rekuperace. Rekuperace se k moderním nízkoenergetickým stavbám hodí. Použité technologie se doplňují a tvoří vzájemnou synergii. Víte, jak se staví nízkoenergetická dřevostavba? Pojďte se podívat, jak ji stavíme my!